Wat gender is

Wat gender is

Het woord ‘gender’ wordt vaak gebruikt om aan te geven welk ‘geslacht’ iemand heeft. Maar wat is dat dan? En waarom kennen we maar twee ‘soorten’ (man/vrouw) in de taal?

Deze taal en onze cultuur beperkt ons om de variëteit te beschrijven die er van nature is. Bij onze geboorte wordt ons een gender toegekend, hoewel dat de laatste jaren niet altijd meer gebeurt als het niet duidelijk is wat iemands gender is.

Als het begrip hetero-normatief wordt gebruikt, kan daar onder andere mee bedoeld worden dat we zijn opgegroeid in een wereld vanuit een perspectief dat heel eenvoudig is: er zijn mannen en er zijn vrouwen en die kunnen een relatie met elkaar hebben. 

Gelukkig is er meer bekend, zichtbaar en is er meer openheid over dat de wereld niet zo digitaal is en meer dan '1'-en en '0'-en. En dat je wel bent geboren en opgevoed als een jongen of meisje maar dat je gevoel daarop niet altijd helemaal aansluit. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar kan wel verwarrend zijn. En hoewel de waarde van diversiteit door steeds meer mensen gezien, is er ook veel onbegrip en angst voor dat wat anders is. Dus wat is jouw plek in deze wereld? Hoe ga je zelf om met je gevoelen? En hoe ga je met je omgeving om die daarop reageert?

Diversiteit

Doordat er mensen met moed zijn geweest, is er ruimte ontstaan voor andere mogelijkheden. Geboren als man, levend als vrouw. 'Gelabled' als vrouw in haar jeugd terwijl bijvoorbeeld 'interseks' beter past, als er toch een label aan gegeven wordt. Aseksualiteit als levensstijl, omdat je intimiteit kunt beleven zonder seksuele behoefte. Of in bepaalde gevallen een geslachtsveranderende operatie ondergaan om een deel of het geheel van de geslachtskenmerken te veranderen. En alle vormen hiernaast en er tussenin. Link (in – of extern).

Je hebt iets met gender en dat maakt dat je er mee bezig bent

Je hebt iets met gender en dat maakt dat je er mee bezig bent

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het hebben van vragen. Dat je zelf niet weet hoe het voor jou past.

Wie ben ik, welke levensstijl past bij mij? Hoe ontmoet ik gelijkgestemde mensen? Hoe ga ik een relatie aan, en met wie? Het kan ook zo zijn dat jij wel weet wat bij je past, maar dat de omgeving daar problematisch op reageert. Hoe ga je daarmee om? Als je besluit, na heel diep gevoeld te hebben wat voor jou klopt, je gender te veranderen, volgt vaak een intens (medisch) proces van acceptatie en transformatie.

 

 

 

Gender en identiteit

Gender en identiteit

“Wie ben jij?” is meestal niet de makkelijkste vraag om te beantwoorden. En toch is het wel een belangrijke vraag. Zeker niet als het over je gender gaat.

Je bent immers ook heel veel dingen niet, dus wil je dat op een of andere manier voor jezelf duidelijk hebben en ook vraagt je omgeving hierop vaak een antwoord. Soms direct, soms door op subtiele manieren door voor- en afkeuren aan te geven.

Het voordeel van identiteit is een soort duidelijkheid over wie je denkt dat je bent. Het nadeel is dat je jezelf dan een beetje vast kunt zetten en dat werkt niet voor iedereen goed. Praten over fluïditeit kan dan helpen, om aan te geven dat een identiteit ook maar een label is dat kan veranderen. Dat geeft ruimte, maar ja, soms ook onduidelijkheid.

LGBTIQI? LGBTIQI!

LGBTIQI? LGBTIQI!

LGBTIQI, wat is dat nou weer?

LGBTQI is een afkorting: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Queer/Questioning, Interested. Er zijn nog veel meer vormen. Waarom deze afkorting wordt gebruikt, is om aan te geven dat sommige mensen zich vragen stellen, open staan voor andere mogelijkheden dan alleen hetero en man/vrouw, en daardoor wel ‘anders’ zijn. En anders zijn roept weer ervaringen op, met jezelf, met je omgeving. Hoe sta jij daar in? Heb je je weg gevonden, of zit je daar nog middenin? Je vragen moeten stellen leidt er vaak toe dat je je meer bewust bent. En dat kan helpend zijn in ook andere aspecten van het leven. En soms is het ook verwarrend, vervelend of gewoon onbegrijpelijk. Dan is het helpend als er iemand met je meekijkt en daarmee wat helderheid kan geven.

Wat is jouw verschil en waarom is dat relevant

Wat is jouw verschil en waarom is dat relevant

Zo lang als niemand een probleem heeft met anders-zijn, is anders-zijn geen probleem. Maar ja, de stem van veel mensen kan sterk overkomen.

Terwijl je als LGBTIQI-mens vaak juist sterk bent, het lef hebt om het op jouw manier te doen, uit te vinden, jouw eigen invulling te geven aan het leven, vriendschappen, relaties etc. kun je last hebben van wat de wereld vindt.

En soms kan het zijn dat je twijfelt en nog niet zeker bent ‘wat’ jij bent. Je wil het wel weten. Heeft jouw omgeving een probleem met ‘anders’? Sinteze kan je helpen om daarmee om te gaan.

Wat kun je verwachten?

Jij bent uniek, en jouw zoektocht ook. Ieder mens heeft zijn eigen ervaring rondom gender, dus bieden wij in therapie geen standaardaanpak van een gendergerelateerde vraag.

Kom daarom eerst kennismaken om jouw vragen te verkennen. Waar zit je in de kern mee? Welke ondersteuning zou jou daarbij helpen? Op basis daarvan bespreken we een aanpak met je, zodat we weten waarmee we kunnen werken. Zo voel jij je al gauw ondersteund, en kun je meer genieten van wie jij echt bent.

Wat wij bieden

Hoe accepteer je jezelf? Hoe ga je om met weerstand of onbegrip in je omgeving? Hoe richt je je leven in vanuit je meest authentieke zelf?

Sommige mensen kunnen deze vragen zelf beantwoorden; anderen zijn gebaat bij ondersteuning. Dat kan via steungroepen, een buddy of met de steun van vrienden of familie. En soms help je jezelf het beste via psychosociale begeleiding.
Sinteze verwelkomt mensen met vragen over gender, en ook partners en familie die te maken hebben met een verandering vanuit een gendergerelateerde situatie.