Selecteer de taal

Je bent jong en je wilt wat maar dat lukt nog niet helemaal

Je bent jong en je wilt wat maar dat lukt nog niet helemaal

Eigenlijk is het heel gewoon, als je eenmaal pubert, dat er meer vragen dan antwoorden zijn.

Meestal is dat OK. Soms ook onzeker. Over jezelf, over anderen en wat die denken en vinden, bijvoorbeeld van jou.

Als je op school zit, is dat ook niet altijd leuk en makkelijk. Soms heb je het even niet zo leuk, soms ben je langer niet meer blij en juist bang, boos of verdrietig. Dat je zelf ook denkt dat het wel weer eens anders en beter zou mogen.

Het antwoord is soms dichterbij dan je denkt, alleen jij kunt het niet altijd zelf bedenken. Iemand die even met je meeloopt en er net anders naar kijkt. Dan kun jij dat ook leren en er daarmee anders omgaan.

Identiteit, best belangrijk

Identiteit, best belangrijk

Wie ben jij eigenlijk? Eigenlijk is het fijn als je dat niet altijd helemaal weet, want dan kun je nog een beetje kiezen.

Tegelijkertijd wil je ook wel weten wie je nou bent. Dan weet je waar je bij hoort, wat bij je past, wat prettig voor je is. Dus is het best belangrijk dat je een beetje uitvindt wie je bent. Dat je jezelf kunt zijn, zonder getwijfel. Best een lastige vraag, maar antwoorden zijn te vinden!

Bi-culturaliteit, of bi-cultureel zijn, brengt weer andere vragen met zich mee. Hoe doe jij het, tussen twee culturen heen-en-weer bewegen? Of juist proberen ze met elkaar (in jezelf) te verenigen? Veel jongeren proberen hun weg te vinden waarin ze zichzelf zijn en tegelijk ook goed overweg gaan met hun familie en vrienden. Heb je ervaring met vormen van uitsluiting? En hoe ga je daarmee om?

Zorg over een jongere

Zorg over een jongere

Je bent een ouder (of vriend of vriendin, verzorger, leraar, huisarts, maatschappelijk werker) of staat op een andere manier in contact met iemand over wie je de zorg hebt.

Je hebt het verband al gelegd dat de oorzaak van de  klachten, zoals niet-optimaal functioneren of zelfs vastlopen, wel eens te maken kan hebben met het feit dat die persoon (hierna: de cliënt), een groot verlies heeft geleden. Je  weet geen precieze oorzaak of oplossing, wel zoek je naar een veilige plek waar verkend kan worden waar de oorzaken liggen van de geconstateerde klachten.
Ons uitgangspunt is dat aan zulk gedrag en stemmingen een verlieservaring ten grondslag kan liggen. De cliënt hoeft zich daar zelf niet eens bewust van te zijn, maar is dat soms wel.

 

Meer over zorg over een jongere
Als een joint of pilltje gewoonte wordt

Als een joint of pilltje gewoonte wordt

Middelengebruik onder jongeren lijkt steeds meer normaal te worden. Je bent nieuwsgierig dus je wilt wel eens wat proberen. Soms aangemoedigd door je vrienden, soms ga je zelf op ontdekkingstocht. En als je wat gebruikt hebt, hoe was dat dan? Wat heb je ervaren? Wat het leuk, of ging je bad?

Meer over als een joint of pilltje gewoonte wordt
Verlies en rouw

Verlies en rouw

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, rouw, somberheid, agressie, wanhoop, en eenzaamheid.

Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend/ vriendin of bij een echtscheiding, kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts, daarom is het belangrijk dat je hiermee om leert gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet voor deze verandering gekozen hebt.

Meer over verlies en rouw