Online therapie of coaching, wat is dat?

Online therapie of coaching, wat is dat?

We worden -vanuit fysieke gezondheid gezien geheel terecht- aangemoedigd steeds verder van elkaar af te blijven. Besmetting met het corona virus (de COVID-19 variant daarvan) blijkt makkelijk te gebeuren. Die afstand is echter voor onze metale gezondheid niet een aanrader. We zijn al bang en onzeker over onze toekomst, en dan ook geen drankje doen met een vriend(in), samen iets leuks ondernemen en het advies vooral binnen te blijven, is echt niet makkelijk.

Therapie en coaching gaat gewoon door

Voor mensen die therapeutische begeleiding zoeken, blijft dat mogelijk. In een ontmoeting tussen twee mensen, gebeurt er iets. Kun je jezelf beter leren kennen, je puzzels voorleggen en delen met je therapeut of coach. De praktijk blijft open zo lang dat mag met strikte hantering van de eisen die het RIVM stelt, en ook zal stellen in de toekomst. De ontmoeting kan dus.

Sommige mensen vinden het te spannend worden om naar de praktijk te komen. Of komen van te ver nu met alle beperkte reismogelijkheden. Daarom is er online therapie of coaching mogelijk, maar wat is dat dan?

Online therapie of coaching

Online therapie betekent dat we afspreken elkaar een uur lang de digitale snelweg ontmoeten. Via Zoom, of als je wilt, bellen. De sessie verloopt als een gewone sessie, maar we zien elkaar net anders, of horen elkaar zonder beeld. Niet de meest optimale omstandigheden maar meer dan niets en meer dan alleen thuis zitten en je puzzels niet meer kunnen leggen. Zoom is encrypted en veilig volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe maak je de afspraak?

Wil je per Zoom afspreken, plan dan de afspraak zo in de digitale agenda in ('Onlne therapie' of 'Online coaching'). Wil je geen beeldbellen gebruiken maar gewoon bellen, dan schakel je de camera uit.

Wil je helemaal niet bellen of via Zoom een gesprek voeren, maar wel schriftelijke (en dus ook online) begeleiding ontvangen, dan maken we daar een maatwerkafspraak over. Neem contact met ons op!

Toch live afspreken?

Kom je wel naar de praktijk, dan zijn dit de richtlijnen:

  1. Als je ziekteverschijnselen hebt, of een huisgenoot heeft koorts of is positief getest op corona of je liever niet naar de sessie komt door de situatie, kun je de sessie omzetten naar een Zoom-beeldbelsessie. Stuur van tevoren een mail zodat ik weet dat je wilt beeldbellen en zorg dat ik je gebruikersnaam hebt. Ik zie de client graag maar als je dan niet prettig vindt, is bellen ook mogelijk.
  2. Twijfel je of je naar sessie kunt of wilt komen, probeer desondanks 48 uur aan te houden om de sessie af te zeggen, zodat ik een andere client kan zien of spreken en je plek kan nuttig besteed worden.
  3. We houden minimaal 1,5 meter afstand, geven geen hand.
  4. Als je iets wilt blijven drinken is dat mogelijk uit een papieren beker, neem je eigen drankje mee en het is ook helemaal prima als je afziet van een drankje zonder verdere opgaaf van redenen.
  5. Als je het toilet gebruikt, zullen er handdoeken liggen voor eenmalige gebruik. Als altijd is er een desinfecterende zeep. De handdoeken worden met gereinigd na eenmalig gebruik. Het toilet wordt regelmatig gereinigd. 
  6. Open deuren met een handdoek of laat ons de deuren open en dicht doen.

Sluit jezelf niet op en sluit jezelf niet af. Maak een afspraak en kijk hoe het is om een keer een online sessie te doen. Soms kunnen dingen ook meevallen!