Je seksuele identiteit houd je bezig en je bent op zoek naar meer duidelijkheid

Je seksuele identiteit houd je bezig en je bent op zoek naar meer duidelijkheid

Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van ons mens-zijn. Dat is vooral merkbaar wanneer je zelf vragen hebt over je seksualiteit of wanneer anderen jouw seksualiteit als een probleem ervaren.

Dat kan zijn omdat je gerichtheid afwijkt van de meerderheid van mensen. Homo- en bi, inter- en transseksualiteit, kink, bdsm, cross dressing, om een paar voorbeelden te noemen. Het kan zijn dat je reacties krijgt die jou doen twijfelen aan jezelf en je seksualiteit. Soms voel je je daardoor belemmerd om een belangrijk deel van jezelf te leven.

Sinteze werkt vanuit het volgende mensbeeld: bepaalde seksuele eigenschappen van de mens zijn gegeven door de natuur, die liggen dus vast. Hoe je daarmee omgaat, is een keuze. Voor jongeren is er bijvoorbeeld op school niet altijd ruimte en begrip voor anders dan 'hetero', waardoor je dan maar besluit 'het er niet over te hebben'. Ook op andere plekken is het vaak niet makkelijk of mogelijk om over seksualiteit te praten, zelfs niet altijd in je relatie. Taboes en schaamte kunnen belangrijke hindernissen zijn om blij en tevreden te zijn met jezelf.