Selecteer de taal

Gay (vrouw)

Of je nu gay, bi-, inter-, trans- of aseksueel bent, iedere relatie kent een eigen dynamiek, gevormd door twee (of meer) personen.

Patronen uit het gezin van herkomst zullen zich vaak aandienen en herhalen. Vragen over veiligheid, verbondenheid, vrijheid en eigenheid komen in alle relaties terug. Toch zijn er ook verschillen. En de oorsprong daarvan is heel divers. Mogelijk de belangrijkste wordt veroorzaakt door het feit dat je als lesbische vrouw opgroeit in een heterowereld. Je wordt dus 'geconditioneerd' voor dat je je bewust kunt zijn van je seksuele identiteit. Daarna volgt een proces van ontdekken en (in het gunstigste geval) acceptatie van je seksuele identiteit. Helemaal accepteren van een verschillende seksuele identiteit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. De buitenwereld 'vindt' soms iets van jou, of jij vindt er zelf iets van. Of je denkt dat de buitenwereld er iets van denkt door ervaringen uit het verleden. Al deze ervaringen, herinneringen en overtuigingen, neem je mee een relatie in.

Dat is niet onbelangrijk en heeft (vaak) een grote en (vaak onbewuste) impact op je relatie. Het helpt enorm als je ziet welke 'krachten' aan het werk zijn en hoe dat je zelfervaring en je relatie beïnvloeden kan. Onbewuste dynamieken, tot en met destructieve tendensen, worden het liefst wel bewust gemaakt zodat ze je relatie niet schaden.

En meer praktisch: hoe 'doe' je het samen in een relatie tussen twee (of meer) vrouwen? Welke voorbeelden heb je daarvan? Welke afspraken maak je met elkaar? En hoe werkt dat? Veel relaties gaan goed en (met als bij ieder mens en iedere relatie) zullen er ook momenten zijn van twijfel, minder spanning in de positief waarderende zin, of juist meer spanning op een minder prettige manier.

Het kan fijn zijn met iemand te kunnen praten die de dynamiek in een relatie als de jouwe begrijpt en zich daarin kan invoelen. Die net iets verder heeft doorgedacht over wat een gay-relatie anders maakt.