Wat therapie bij sinteze is

Wat therapie bij sinteze is

Niet iedereen heeft ervaring in therapie, en het starten van therapie is voor de meeste mensen dan ook best spannend. Dus wat houdt een therapie-traject eigenlijk in?

Dat kun je niet op een internetpagina beschrijven; het is vooral iets dat jij zelf ervaart en dat gebeurt tussen jou en de therapeut. In het algemeen kun je er wel iets over zeggen.

Therapie komt van het Griekse woord therapeia dat staat voor 'geneeswijze', 'dienst', 'verzorging van het lichaam' en 'methoden om iets te verbeteren'. 

Bij Sinteze is therapie gericht op de toekomst, gebruik makend van jouw potentie om jezelf te worden. 

Meer over wat therapie bij sinteze is
Waarom kwaliteit belangrijk is

Waarom kwaliteit belangrijk is

Als je een therapeut zoekt, wil je graag weten of deze gekwalificeerd is en wat deze kwalificatie inhoudt. Iedereen mag zich namelijk therapeut noemen. Daarom wordt er op verschillende (wettelijke) manieren geprobeerd duidelijkheid te geven aan cliënten over de verschillende soorten therapie. Op deze pagina lees je daar iets meer over.

Giel Luichjes werkt bij Sinteze en is lid van de VIT. Bij Psychosynthese Studies Nederland volgde Giel zijn opleiding tot psychosynthesetherapeut. Aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie specialiseerde Giel zich tot integratief jongerentherapeut en volgde hij zijn Basisvorming Opleiding Psychotherapie ECP van de European Association for Psychotherapy. Daarnaast volgt hij Certification Programm 'Gender and Sexual Minorities Therapy' en is hij opgeleid tot supervisor bij Re•Vision, beide in Londen. Giel volgde daarnaast de opleiding tot psychosynthesetrainer bij Psychosynthese Studies Nederland in Amsterdam en bij de Psychosynthesis & Education Trust in Londen. Hij werkt volgens de laatste Standards of Care (versie 7) van de World Professional Organization for Transgender Health

Giel is in het bezit van het 'European Certificate of Psychotherapy'. Dit is equivalent aan het niveau van een GZ-psycholoog. Zie onder vergoedingen voor de laatste stand van zaken. Naast Giel werken ook andere therapeuten en coaches voor of in samenwerking met sinteze, b.v. voor het (mee)doen van relatietherapie of het geven van een cursus of training. Doordat er een netwerk is ontstaan van ervaren therapeuten, is er ook altijd een goede doorverwijzing mogelijk naar een collega als deze beter op jouw vraag kan inspelen. Een voorbeeld daarvan is wanneer jouw partner, kind of ouder ook graag eens met iemand wil praten. Een basisregel is dat dit binnen sinteze nooit bij dezelfde therapeut gebeurt omdat dit verwarrend kan zijn voor jou en de ander. We willen garanderen dat de therapeut onbevangen naar het verhaal kan luisteren van iedereen die komt.

Meer over waarom kwaliteit belangrijk is
Wachttijd en aanmelding

Wachttijd en aanmelding

De praktijk neemt nieuwe cliënten aan na een eerste verkenning in een kennismakingsgesprek. De wachttijd voor de start van therapie bedraagt daarna ongeveer vier weken, tenzij je 18 jaar of jonger bent. Afhankelijk van de flexibiliteit die jouw agenda heeft, kan een eerste kennismaking en de intake doorgaans binnen twee weken worden ingepland. Een korte mail voorafgaand aan het maken van de afspraak met daarin waarom je komt, wordt erg op prijs gesteld, met daarin een toelichting wat je begeleidingsvraag is.

De wachttijd hangt af van de drukte in de praktijk. Omdat het zorgaanbod voor jongeren beperkt is in Amsterdam e.o., geldt voor jongeren altijd voorrang boven volwassenen.

De aanmelding is als volgt: stuur een bericht naar praktijk (het bekende 'at') sinteze.nl en geef aan dat je je wil aanmelden. Vertel kort waarvoor je komt. Je krijgt dan binnen een week (als het geen vakantie is) een reactie en hoe je de eerste afspraak maakt. Vermeld ook je telefoonnummer zodat we je eventueel kunnen bellen om nog even verder door te vragen. Je hoort dan ook de actuele stand van de wachttijd.

Online agenda

Online agenda

Sinteze werkt met een online agenda. Handig voor jou als client, omdat je zelf je afspraak kunt maken en beheren.

Je kunt de agenda hier inzien.

Afspraak maken

Hoe werkt het? Je kunt in de agenda eerst aangeven welke afspraak je wilt maken. B.v. 'therapiesessie' of 'jongerentherapie'. Als je op volgende stap klikt zie je in een agenda de dagen van de maand waarop je kunt klikken. Daarna kun je een tijd kiezen die op die dag nog beschikbaar is. Als de dagen niet 'aan' staan, zijn er die dag dus geen plekken meer. Idem voor niet-weergegeven tijden op de gekozen dag. Je klikt weer op volgende stap waar je wordt gevraagd een paar gegevens in te vullen. Omdat de gegevens via internet worden verzonden, geef je ook aan accoord te gaan met de voorwaarden van gebruik. Je krijgt dan een scherm met de afspraakgegevens die je daarna kunt bevestigen. Als je dat gedaan hebt, krijg je een bevestigingsmail op het opgegevens emailadres.

Twee dagen voor je afspraak krijg je nogmaals een herinneringsmail aan de afspraak.

Afspraak wijzigen

Heb je al een afspraak, dan kun je deze tot 48 uur voor de afspraak online wijzigen. Klik in de bevestigingsmail op de link. Je kunt ook de code die ook in deze mail staat gebruiken, ga daarvoor naar de agenda en kies je boven de kadertjes op "klik dan hier". Mocht je ook je bevestigingsmail kwijt zijn, dan kun je je emailadres opgeven en krijg je de mail met de link opnieuw. Kan niet misgaan!

Te laat afgezegd

Wij reserveren de afspraaktijd voor jou. Wil je op tijd zijn (niet te vroeg, we hebben geen wachtruimte) en liefst niet te laat, zodat we het uur goed gebruiken kunnen? Als je te laat afzegt, kunnen we geen andere afspraak meer maken. Dat is jammer voor jou, voor ons en voor een andere cliënt die we dan niet kunnen zien. Daarom worden de volledige sessiekosten dan in rekening gebracht.

Dynamische agenda

De agenda is dynamisch. Dat wil zeggen: soms komen er plekken weer vrij omdat mensen hun afspraak op tijd verzetten of omdat er nieuwe afspraakplekken worden toegevoegd. Als je je afspraak wilt maken of verzetten en je vindt nog geen plek die je past, kan het lonen laten nog eens te kijken.

Kosten therapie en gedeeltelijke vergoeding door de zorgverzekeraar

Kosten therapie en gedeeltelijke vergoeding door de zorgverzekeraar

Er zijn drie mogelijkheden voor de betaling van consulten, waarvan een door gedeeltelijke vergoeding door verzekeraars. Dankzij voormalig minister Schippers worden wij niet meer gecontracteerd en vergoed door zorgverzekeraars voor basis- en gespecialiseerde GGZ (dus vanuit de Basisverzekering, b.v. met een doorverwijzing van een huisarts).

In het eerste gesprek wordt altijd vastgesteld welke situatie van toepassing kan zijn zodat het voor jou als cliënt duidelijk is waar je aan toe bent wat kosten betreft, want de therapie valt in veel gevallen onder de complementaire zorg (dat wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering).

Therapie is een investering in jezelf. Houd er daarom rekening mee dat het starten van therapie veel kan opleveren. En dat ook betekent dat je een keuze maakt, namelijk om in jezelf voor een bepaalde periode geld, tijd en energie te investeren. Het is niet mogelijk vooraf een resultaat af te spreken: daarvoor is de psyche van de mens een te complex ding. Wel rapporteren mensen in vrijwel alle gevallen dat een therapietraject een waardevolle ervaring is, die concrete hulp biedt bij het aanpakken van ervaren knelpunten in het leven.

Meer over kosten therapie en gedeeltelijke vergoeding door de zorgverzekeraar
Zoek je coaching

Zoek je coaching

Op zoek naar een coach? Bijvoorbeeld om een werk-gerelateerde vraag of situatie in professionele setting te bespreken? Het is mogelijk om een coachingtraject te volgen bij Giel of Bas Luichjes, kijk daarvoor op de website van act value.

Het komt voor dat een client vraagt naar het verschil tussen therapie en coaching. Iedere coach of therapeut kiest een eigen benadering, dus een algemeen antwoord is niet te geven. Wel kunnen we iets zeggen over de filosofie van sinteze (en act value). Bij een op een situatie gerichte specifiek op een vraag gerichte begeleiding, spreken we vaak van coaching. Dit is dus een bewuste beperking van de begeleiding, omdat deze bijvoorbeeld plaatavindt binnen een werksetting. Daar bespreken we dus niet eventuele problemen in een relatie, want dat is niet werk-gerelateerd. En daarmee komt dan meteen ook de beperking in zicht van coaching. Dat wil niet zeggen dat je effectief op een aspect, of een rol, in je leven kunt kijken en daar ook met inzicht anders keuzes kan maken.

Therapie kijkt naar jou als mens als geheel, en niet maar een deel. Een holistische visie dus, met een integratieve benadering van alles wat van invloed is op jouw functioneren.

 

Supervisie voor professionals

Supervisie voor professionals

Supervisie binnen integratieve psychosynthese betekent meer dan de letterlijke betekenis van supervisie als 'toezicht'. 

De professional heeft een relatie met de cliënt en bevindt zich gelijktijdig ook in haar of zijn eigen 'situatie', hoe die op dat moment ook is. Wat is de betekenis van het proces van de cliënt in het proces van de supervisee?

Kies je voor supervisie bij Sinteze, dan kies je voor werken vanuit het integratieve psychosynthesemodel. Giel Luichjes volgde hiertoe de opleiding bij Re•Vision in Londen. Dit model kent een basis in de psychosynthese met toevoeging van Jungiaans gedachtegoed en aanpak vanuit de integratieve therapie.

Meer over supervisie voor professionals
Waar kom je terecht?

Waar kom je terecht?

Giel Luichjes (MSc ECP) werkt als integratief (jongeren-)therapeut en supervisor bij sinteze.

'Het werken met mensen vind ik mooi omdat het altijd een spannende ontdekkingsreis is. Het voordeel van mijn werk is dat mensen die in therapie komen, echt willen kijken naar hun leven. Soms is dat wel spannend, want er is vaak ook een verborgen deel in jezelf dat je eigenlijk niet wil zien. Dan kijk ik samen met jou naar welke stap je wel wil en kunt maken op dat moment. Het is altijd goed, omdat de bereidheid om het avontuur aan te gaan eigenlijk is waarover het gaat.'

Giel werkt zowel met volwassenen als met jongeren van 12 tot en met 23 jaar. Wat het werken met jongeren zo bijzonder maakt? 'Vanaf je puberteit tot aan je volwassenheid (wanneer die ook begint) gebeuren er zo veel dingen tegelijk, dat is enorm heftig. Van diepe dalen weer naar hoge pieken. Dat herinner ik mij zelf ook nog goed, met meestal meer dalen dan pieken trouwens. Het is bijzonder om getuige te mogen zijn van deze zoektocht en ontwikkeling tot een zelfstandig individu dat met haar of zijn visie de wereld intrekt.'

Meer over waar kom je terecht?
Gewoon praktisch

Gewoon praktisch

Afwezigheid

f en toe is de praktijk gesloten, zoals in het weekend en tijdens scholing en vakanties. Het kan zijn dat de sluiting net op een heel onhandig moment komt. Buiten kantooruren en in dringende gevallen, altijd de huisarts of de huisartsenpost bellen. Bij levensbedreigende spoed natuurlijk 112. Zie verder de pagina 'eerste hulp bij afwezigheid'.

Waar vind je sinteze?

Adres: Cruquiuskade 113, 1018 AM Amsterdam

Telefoon: 020 - 760 36 96 (ma-vr van 8.30 - 17.30 uur neemt het secretariaat de telefoon aan)

Email: praktijk@sinteze.nl

LET OP: Wegwerkzaamheden

Let op: De Wittenburgergracht wordt geherprofileerd. Daardoor is deze geheel en gedeeltelijk afgesloten tot de zomer van 2019. Bus 22 rijdt niet door de straat en stopt niet op de Cruquiuskade.

De dichtstbijzijnde haltes voor het openbaar vervoer zijn:

 • Tram 7 (vanaf Leidseplein) halte Hoogte Kadijk of Eerste Coehoornstraat (3 minuten lopen)
 • Tram 14 (vanuit Centraal Station met omweg via Centrum en Oost of vanuit Flevopark) halte Zeeburgerdijk (5 minuten lopen)
 • Tram 26 (vanaf Centraal Station) halte Rietlandpark (10 minuten lopen)
 • Sprinter (vanaf Amsterdam Centraal of vanuit de richting Utrecht) station Muiderpoort (15 minuten lopen)

Navigeren (per fiets, OV of met de auto via Google Maps)

Parkeren? Betaald voor de deur of in de garage van de Vomar hoek Czaar Peterstraat / Cruquiuskade.

Eerste afspraak

Voor het maken van een eerste afspraak:

 1. Stuur een mailtje naar de praktijk en leg kort uit waarvoor je komt en of je bepaalde voorkeuren hebt. We nemen dan binnen enkele dagen contact op.
 2. Bel het secretariaat met een terugbelverzoek. Wij bellen je binnen drie werkdagen terug.

Andere afspraken (bestaande clienten)

Gebruik de online agenda voor het maken en wijzigen van afspraken.

Wachtlijst

Voor actuele informatie, kijk op deze pagina.

Kosten en mogelijke vergoedingen

Kijk hiervoor op deze pagina.

Afspraken

Als je bij sinteze een afspraak maakt, ga je accoord met de algemene voorwaarden van sinteze. Dat betekent dat je voor iedere sessie verplicht bent te betalen, per pin of contant tijdens de sessie.
Zo snel mogelijk bij de start van de therapie wordt bovendien een 'begeleidingsovereenkomst' ingevuld en ondertekent. Er zijn verschillende overeenkomsten voor mensen van 16 jaar en ouder en jongeren onder de 16 jaar.

Registraties

Giel Luichjes is:

 • als docent geregistreerd als in het register van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs
 • als jongerentherapeut en psychosynthese therapeut geregistreerd bij de VIT onder nummer 505.17.A
 • als ECP-therapeut bij de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie onder nummer NL-ECP-441
 • als behandelaar bij Vektis geregistreerd onder de AGB-codes 90046871 en 94008262 (de praktijk: 90055481 en 94057113)
 • als ondernemer bij de KvK onder nummer 51523760

Andere therapeuten die werken binnen de muren van sinteze hebben hun registraties vermeld op hun eigen websites.

Verder werkt sinteze onder de WGBO, de Wkkgz en onder een beroepscode.

IKTA

Sinteze is onderdeel van IKTA, een samenwerkingsverband van Integratieve Kinder- en Jongerentherapeuten met een praktijk in Amsterdam. Kinder- en jongerentherapeuten die aangesloten zijn bij IKTA hebben een zelfstandige praktijk in Amsterdam, zijn opgeleid op minimaal post-HBO-niveau en geregistreerd bij een beroepsvereniging die hen verplicht tot jaarlijkse bijscholingen, intervisie en supervisie, en die vergoeding door zorgverzekeraars mogelijk maakt. Zie hier het netwerk.

Niet tevreden?

Sinds 1 januari 2017 is er een nieuwe klachtenwet waaronder sinteze werkt (de Wkkgz). Deze wet bepaalt dat je je als cliënt bij onvrede of een klacht eerst de ondersteuning van een klachtenfunctionaris krijgt. Wanneer dit onvoldoende is, kun je wenden tot de geschilleninstantie (zie de folder van de Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen en het registratiebewijs). Dit is een professionele niet commerciële geschilleninstantie. Ook valt sinteze onder het VIT-klachtenreglement dat, zoals artikel 13 punt 2 van de Wkkgz vraagt, is vastgesteld in overeenstemming met de representatieve patiënten/cliëntenorganisatie, namelijk Zorgbelang Nederland.

Het tuchtrecht is geregeld door de Stichting Tuchtrechtspraak NAP.

Eerste hulp bij afwezigheid

Eerste hulp bij afwezigheid

Af en toe is de praktijk gesloten, zoals in het weekend en tijdens scholing en vakanties. Het kan zijn dat de sluiting net op een heel onhandig moment komt.

Bij spoed

Bel je huisarts. Buiten kantooruren en in dringende gevallen, altijd de huisartsenpost bellen. Bij levensbedreigende spoed natuurlijk 112.

Ben je zo somber dat je jezelf niet meer vertrouwt, of maak je je ernstig zorgen over iemand anders, bel dan met 113online.nl 0900 - 0113. Er is altijd iemand aanwezig met wie je daar kunt praten.

Vervangende hulp bij afwezigheid zonder grote spoed

Jaap Buijs, psychosynthesetherapeut en -trainer, vervangt mij tijdens periodes van afwezigheid. Zie zijn website voor informatie en het maken van een afspraak. Zowel bestaande als nieuwe cliënten kunnen bij Jaap terecht (als hij plaats heeft). Jaap werkt in Volendam en in Amsterdam. Remco Groenewegen is jongerencoach en gespecialiseerd in rouw en jongeren en werkt in Amsterdam. Via zijn website kun je contact met hem opnemen en in de online agenda kun je met hem een afspraak maken.

Weet wanneer we er zijn en wanneer niet

De praktijk is vijf dagen per week geopend. En soms gesloten wegens studie, congresbezoek en vakantie, namelijk:

 • 18 tot en met 26 april 2019
 • 20 tot en met 28 juni 2019
 • 15 tot en met 19 juli 2019
 • 29 juli tot en met 9 augustus 2019

Alvast aanmelden tijdens afwezigheid?

Wil je je toch alvast aanmelden voor therapie of coaching? Stuur een mail naar praktijk@sinteze.nl en je ontvangt een reactie binnen twee werkdagen behouden de bovengenoemde periodes van afwezigheid. En licht in je bericht kort toe waarvoor je komt. Plan vast een kennismakingsgesprek in op de online agenda (kies: kennismakingsgesprek met Giel Luichjes of als je voor Remco komt, Remco Groenewegen). Wij informeren je dan ook hoe lang de eventuele wachtttijd is.

Te laat?

Kan gebeuren. Stuur snel even een bericht (als je niet op de fiets of in de auto zit) zodat we weten dat je er aan komt) of bel 020 - 760 36 96.

Wat kun je verwachten?

Jij bent uniek, en jouw zoektocht ook. Ieder mens heeft zijn eigen ervaring rondom gender, dus bieden wij in therapie geen standaardaanpak van een gendergerelateerde vraag.

Kom daarom eerst kennismaken om jouw vragen te verkennen. Waar zit je in de kern mee? Welke ondersteuning zou jou daarbij helpen? Op basis daarvan bespreken we een aanpak met je, zodat we weten waarmee we kunnen werken. Zo voel jij je al gauw ondersteund, en kun je meer genieten van wie jij echt bent.

Wat wij bieden

Therapie is vooral begeleiding in een proces van zelfonderzoek. Inzicht in wat je heeft gebracht waar je nu bent. Het verbreden van het perspectief, naar de toekomst gericht.

Wat zie je nu (nog) niet en is wel mogelijk? De goede vragen op het goede moment.

Maar ook de “rommel” opruimen van oude ervaringen. Leren voelen wat je liever wegstopt. Leren hoe je gevoel je kan helpen en niet alleen maar in de weg zit op onhandige momenten.