Selecteer de taal

Seksuele en romantische identiteit

Seksuele en romantische identiteit

Seksualiteit is meer dan seks. Seks is wel onderdeel van seksualiteit. Hoe jij jouw seksualiteit ervaart, bepaalt mede je seksuele identiteit. En soms ook je romantische identiteit. Met wie je een relatie hebt, kan ook degene zijn met wie je seks wilt hebben.

Voor de meeste mensen is dit niet een heel bewuste keuze en niet een heel bewuste identiteit. Mensen die een andere vorm van seksualiteit ervaren dan de gangbare, zijn zich vaak juist bijzonder bewust van hun seksuele en romantische identiteit. En dat kan gevolgen hebben op je welbevinden, de manier waarop je relaties aangaat (of juist uit de weg gaat) en hoe je je over jezelf voelt.

Je seksuele interesse kan afwijken van wat je zelf verwacht of anderen van jou verwachten. Gay en bi, kink, bdsm, cross dressing, om een paar voorbeelden te noemen. Het kan zijn dat je reacties krijgt die jou doen twijfelen aan jezelf en je identiteit. Soms voel je je daardoor niet vrij om een belangrijk deel van jezelf te leven. Kun je daar een andere weg in vinden die beter bij je past?