Selecteer de taal

Zin van het leven

Zin van het leven

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, somberheid, agressie, wanhoop, machteloosheid en eenzaamheid.

Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend ofvriendin kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Of bij het verbreken van een belangrijke relatie, het verlies van een baan. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts en kun je je niet altijd bedenken hoe je er om om zult en moet gaan. En het is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet altijd voor deze verandering gekozen hebt. Of geen zicht hebt hoe je invloed hebt op de situatie.

Jezelf uitschakelen

Voor jou kan een verandering of een verlies soms zo groot zijn, dat je jezelf alleen nog maar kunt afsluiten of kunt ‘uit’ zetten. Door onze conditionering zijn mannen daar soms 'handiger' in dan bijvoorbeeld vrouwen. Het kan zijn dat je omgeving zelf bezig met het wennen aan de verandering of het verwerken van het verlies, waardoor de mensen van wie je de steun juist het meest nodig hebt, die niet kunnen bieden. Je vrienden hebben hun leven, pakken snel hun draad weer op, terwijl jouw leven stil kan lijken te staan. Je kan daardoor op bepaalde vlakken de aansluiting missen met de mensen om je heen.

Nooit geleerd

Vragen over de zin van het leven hebben vaak een grote impact op ons leven terwijl we niet altijd kunnen zien dat we iets kwijt geraakt zijn. Een langdurige of onverwachte ziekte bijvoorbeeld kan tot het gevoel van verlies leiden dat je lichaam het altijd 'doet' en je onaantastbaar bent. Een scheiding van een partner (dus het verlies van een belangrijke verbinding) is ook verlies, net als wanneer je je baan verliest, of een vriend hebt die naar het buitenland verhuist. Een kind dat niet geboren wordt, een partner die het even zwaar heeft. Het zijn allemaal gebeurtenissen die bij het leven horen en waarbij we niet hebben geleerd hoe we er mee kunnen gaan.

Hoe ga je er mee om?

Er zijn verschillende manieren waarop je een belangrijke verandering in je leven een plek kunt geven. Dat proces van aanpassing kun je ontkennen, vermijden, uitstellen, maar een keer komt het. Direct, of via de achterdeur, bijvoorbeeld doordat er een nieuwe gebeurtenis is die jouw oude verhaal doet wakker worden. Het verwerken doet iedereen op zijn eigen manier terwijl er toch patronen zijn in het proces die voor veel mannen hetzelfde zijn. Misschien heb je het gevoel dat je hier in je eentje voor staat en kan het prettig zijn om eens met iemand te kunnen praten. Iemand die zonder oordeel naar je luistert, iemand die je begrijpt en je bij dit proces helpt.