Selecteer de taal

Jongerencoaching bij Remco Groenewegen

Jongerencoaching bij Remco Groenewegen

Remco Groenewegen werkt als jongerencoach bij sinteze en in zijn eigen praktijk (www.remcogroenewegen.nl). Als coach werkt hij vanuit de aanpak van de Acceptance and Commitment Therapy.

Ook heeft Remco een eigen praktijk voor jongeren met rouwverwerking: www.jongerenrouwcoach.nl. Remco introduceert zichzelf hieronder.

'Op jonge leeftijd kwam ik er al achter dat het leven niet altijd loopt volgens jouw eigen plan. De bekende situatie kan veranderen wanneer het leven anders loopt dan gehoopt: het verlies van een dierbaar iemand, een studie die niet wil lukken, door gezondheid en daarmee ook de verandering van de familiestructuur. Toch wil je op jonge leeftijd niet anders zijn dan je vrienden en niet (te) veel opvallen. De puberteit is al lastig genoeg.

Op moeilijke momenten kan het fijn als iemand even met je mee loopt. Samen met iemand jouw situatie van verschillende kanten bekijken om daarna de beste eerstvolgende stap te kunnen zetten. In mijn werk als jongerencoach loop ik even met je mee om je hiermee te helpen. Voor mij was de belangrijkste les: hoe kan ik (weer) vrienden worden met mezelf? Naast jezelf staan in plaats van tegenover jezelf, zeker wanneer het leven wat minder soepel loopt. Want als dingen tegen zitten, kun je de neiging hebben om jezelf af te willen sluiten en zelfs boos te zijn op jezelf en je omgeving. Het is dus belangrijk om te bekijken welke opvattingen en overtuigingen bij jou in de weg zitten om weer naast jezelf te gaan staan. Alleen dan kun je weer vooruit. Dankzij mijn ervaringen, weet ik waar je tegenaan kunt lopen, wat er tegen kan zitten.

Ik heb speciale aandacht voor jongeren, verlies en rouwverwerking. Op 19-jarige leeftijd is mijn vader plotseling overleden en na een lang ziekteproces is mijn moeder aan kanker overleden toen ik 25 jaar oud was. Door deze ervaringen weet ik goed hoe het is om vast te zitten in verdriet en heb ik hierdoor geleerd om beter om te leren gaan met grote veranderingen en angstgedachten. Tijdens deze periode heb ik ook geleerd om door te zetten en mijn opleiding af te maken.

Bij mij kunnen jongeren tussen de 13 en 27 jaar terecht als ze vastlopen met bepaalde thema’s in het leven en de eerst volgende stap lastig zelf kunnen zetten. Ik kan je als jongerencoach tips geven, je aanmoedigen en naar je luisteren. Samen verder komen dan jij alleen. Ervaring, kennis en écht kunnen inleven in jouw situatie is niet uit de studieboek te halen. Daarom denk ik dat ik jou goed kan helpen.

Al meer dan drie jaar coach ik jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt richting scholing, werk en ook op de werkplek. Tijdens deze periode heb ik veel verschillende trainingen gedaan op het gebied van coaching, omgaan met psychische problematiek en rouwverwerking. Ook heb ik het voorwoord mogen schrijven van het nieuwe boek van Riet Fiddelaers over jongeren en rouwverwerking: Een rugzak vol verdriet. Sinds januari 2019 werk ik als jongerencoach. Ik heb interesse zo veel mogelijk te werken en de dingen toe te passen waarvan we weten dat dit werkt. Maar mijn werkelijke leerschool was het leven zelf. Wat heb jij meegemaakt waarover we het samen kunnen hebben?'

Bij jongerencoaching gaan we praktisch aan de slag. Wat is de situatie waar je last van hebt en wat kun je daarin anders doen om je situatie te beïnvloeden zodat je op een betere plek in jezelf uit komt? Wat kun jij doen om anders om te gaan met problemen op school, je studie, je bijbaan, vrienden, relaties of met je ouders? Remco werkt concreet en oplossingsgericht vanuit jouw vraag en is ACT Master.