Selecteer de taal

Als een joint of pilltje gewoonte wordt

Als een joint of pilltje gewoonte wordt

Middelengebruik onder jongeren lijkt steeds meer normaal te worden. Je bent nieuwsgierig dus je wilt wel eens wat proberen. Soms aangemoedigd door je vrienden, soms ga je zelf op ontdekkingstocht. En als je wat gebruikt hebt, hoe was dat dan? Wat heb je ervaren? Wat het leuk, of ging je bad?

Hoe werkt een joint of pil bij jou?

Iedereen reageert anders op middelen. In ieder geval worden er in je hersenen een paar schakelaartjes omgezet. Voor de meeste mensen een prettige ervaring. Of je ontspant en vergeet even alle shit, of je wordt heel blij en actief en voelt meer zelfvertrouwen en zin om met anderen in contact te gaan. In een enkel geval ga je bad. Sommige jongeren gaan heel bad en krijgen angst en paniekaanvallen, ook lang nadat ze gebruikt hebben. En voor een deel van de jongeren wordt het leven vlak en juist te overweldigend zonder middelengebruik, zodat ze wel steeds vaker moeten gebruiken om zich beter te voelen. Dan is het wel tijd om eens na te gaan: wat als ik zonder middelen ben, wie ben ik dan? Even los van dat er inmiddels genoeg wetenschappelijk onderzoek is dat bijna alle middelen hoe dan ook schadelijk zijn voor je gezondheid en voor jongeren een niet erg goede invloed hebben op de ontwikkeling van hun hersenen. Maar al dat onderzoek houdt veel mensen toch niet af van het gebruik.

Wat maakt het interessant voor jou?

Bij sinteze worden we vooral nieuwsgierig bij mensen die middelen gebruiken. Wat wil je graag ervaren dat je niet ervaart als je niet gebruikt? Dus waar verlang je eigenlijk naar? Wat mis je in je leven dat je wel ervaart met middelen? En hoe zou het zijn zonder? Maak je makkelijk contact met anderen? Hoe voel je je over jezelf? Hoe is het voor jou om je afhankelijk te voelen, van anderen maar ook van middelen? Heb je het gevoel dat je zelf een keuze maakt als je gebruikt? Of heeft een ander deel in jou je keuze overgenomen?  Veel van de jongeren die we spreken hebben iets echt naars meegemaakt, hebben gedoe thuis of op school of zijn gewoon niet zo blij.

Wat kun je er mee in therapie?

in jongerentherapie onderzoeken we wat je zelf echt wilt en wat je eigenlijk nodig hebt. Zonder druk van anderen -zowel de mensen die je het gebruik verbieden als die je ertoe aanmoedigen- terwijl we ook kijken naar wat het gebruik je brengt en wat je misschien kwijt raakt als je niet gebruikt. Kijk mee, en blijf de regisseur over jouw keuzes!