Selecteer de taal

(Jongeren)psychotherapie bij Giel Luichjes

(Jongeren)psychotherapie bij Giel Luichjes

Giel Luichjes (MSc ECP) werkt als integratief (jongeren-)therapeut en supervisor bij sinteze.

'Het werken met mensen vind ik mooi omdat het altijd een spannende ontdekkingsreis is. Het voordeel van mijn werk is dat mensen die in therapie komen, echt willen kijken naar hun leven. Soms is dat wel spannend, want er is vaak ook een verborgen deel in jezelf dat je eigenlijk niet wil zien. Dan kijk ik samen met jou naar welke stap je wel wil en kunt maken op dat moment. Het is altijd goed, omdat de bereidheid om het avontuur aan te gaan eigenlijk is waarover het gaat.' Therapie betekent dat je iets rechtzet dat per ongeluk scheef is komen te staan en is vooral nodig wanneer je ingrijpende of nare dingen meemaakt of flink in de war bent over jezelf. Het is praktisch en persoonlijk en gaat uit van je eigen kracht en mogelijkheden.

Giel werkt zowel met volwassenen als met jongeren van 12 tot en met 23 jaar.

Wat het werken met jongeren zo bijzonder maakt? 'Vanaf je puberteit tot aan je volwassenheid (wanneer die ook begint) gebeuren er zo veel dingen tegelijk, dat is enorm heftig. Van diepe dalen weer naar hoge pieken. Dat herinner ik mij zelf ook nog goed, met meestal meer dalen dan pieken trouwens. Het is bijzonder om getuige te mogen zijn van deze zoektocht en ontwikkeling tot een zelfstandig individu dat met haar of zijn visie de wereld intrekt.'

Daarnaast heeft Giel bijzondere aandacht voor gender en seksualiteit. 'Hoewel ik niet geloof dat het denken in hokjes als 'hetero', 'trans' of 'bi' een mens erg helpt, maar eerder juist beperkt, heeft ieder mens ook behoefte aan een zekere ordening. Hoe ga je daar mee om? Welke taal past bij jou? Daarnaast zie ik ook hoe zeer seksualiteit is verbonden met de rest van ons leven. Dus als er iets in het leven of in je seksualiteit niet lekker loopt, kan dit een grote wederzijdse invloed hebben. En seksualiteit is niet altijd een makkelijk onderwerp om over te praten, terwijl paradoxaal genoeg mensen het ook heerlijk en bevrijdend vinden als ze er (eindelijk) wel eens over kunnen praten.'

Giel combineert functies: therapeut, coach en trainer. Omdat hij meer dan 12 jaar in het bedrijfsleven werkte en ook nu nog veel in zowel profit als not-for-profit organisaties advies geeft en begeleiding biedt, ziet hij vaak parallellen tussen de ontwikkeling van een mens en die van een organisatie.

'Als je als mens gaat ontdekken welke potentie je eigenlijk in huis hebt en hoe je deze kunt gaan inzetten -dus hoe je tot nu toe ook jezelf hebt tegengehouden om dat te doen- dan is dat voor een organisatie niet anders. Het zijn immers de mensen die de organisatie maken. Maar, de organisatie heeft zijn eigen regels, cultuur en ziel. Als individu daarbinnen vergeet je soms dat je deel er van bent, sterker: dat je mede richting geeft. Bewustzijn en nieuwsgierigheid zijn hierin misschien wel de belangrijkste instrumenten. 'Wat doe ik en hoe doen wij het samen?' Hoe je vanuit je eigen kracht actief een bijdrage kunt leveren aan wat jij belangrijk vindt en waarin je gelooft.

Vertrouwen staat centraal in therapie, tussen jou en je therapeut. Misschien spreekt de aanpak van sinteze je wel aan maar werk je liever met een vrouw? Of ben je op zoek naar een coach? Het kan zijn dat je liever op een andere plaats met iemand wilt praten dan in Amsterdam. Giel werkt direct samen met een paar collega's die hij aanbeveelt als 100% betrouwbaar en professioneel. Zowel op het adres van sinteze als in den lande. Bij sinteze werken meer therapeuten in de praktijk. Bijvoorbeeld als je liever met een vrouw werkt, kun je hierover informatie krijgen.