Selecteer de taal

Wat gender is

Wat gender is

Het woord ‘gender’ wordt vaak gebruikt om aan te geven welk ‘geslacht’ iemand heeft. Maar wat is dat dan? En waarom kennen we maar twee ‘soorten’ (man/vrouw) in de taal?

Deze taal en onze cultuur beperkt ons om de variëteit te beschrijven die er van nature is. Bij onze geboorte wordt ons een gender toegekend, hoewel dat de laatste jaren niet altijd meer gebeurt als het niet duidelijk is wat iemands gender is.

Als het begrip hetero-normatief wordt gebruikt, kan daar onder andere mee bedoeld worden dat we zijn opgegroeid in een wereld vanuit een perspectief dat heel eenvoudig is: er zijn mannen en er zijn vrouwen en die kunnen een relatie met elkaar hebben. 

Gelukkig is er meer bekend, zichtbaar en is er meer openheid over dat de wereld niet zo digitaal is en meer dan '1'-en en '0'-en. En dat je wel bent geboren en opgevoed als een jongen of meisje maar dat je gevoel daarop niet altijd helemaal aansluit. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar kan wel verwarrend zijn. En hoewel de waarde van diversiteit door steeds meer mensen gezien, is er ook veel onbegrip en angst voor dat wat anders is. Dus wat is jouw plek in deze wereld? Hoe ga je zelf om met je gevoelen? En hoe ga je met je omgeving om die daarop reageert?

Diversiteit

Doordat er mensen met moed zijn geweest, is er ruimte ontstaan voor andere mogelijkheden. Geboren als man, levend als vrouw. 'Gelabled' als vrouw in haar jeugd terwijl bijvoorbeeld 'interseks' beter past, als er toch een label aan gegeven wordt. Aseksualiteit als levensstijl, omdat je intimiteit kunt beleven zonder seksuele behoefte. Of in bepaalde gevallen een geslachtsveranderende operatie ondergaan om een deel of het geheel van de geslachtskenmerken te veranderen. En alle vormen hiernaast en er tussenin. Link (in – of extern).