Selecteer de taal

Verlies en rouw

Verlies en rouw

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, rouw, somberheid, agressie, wanhoop, en eenzaamheid.

Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend/ vriendin of bij een echtscheiding, kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts, daarom is het belangrijk dat je hiermee om leert gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet voor deze verandering gekozen hebt.

Voor jou als kind of jongere, kan het verlies soms zo groot zijn, dat je jezelf alleen nog maar kunt afsluiten of kunt ‘uit’ zetten. Ook je omgeving is vaak bezig met het verwerken van het verlies, waardoor de mensen van wie je de steun juist het meest nodig hebt, die niet kunnen bieden. Je vrienden en vriendinnen pakken snel de draad weer op, terwijl jouw leven stil lijkt te staan. Je kan daardoor op bepaalde vlakken de aansluiting missen met de mensen om je heen.

Er zijn verschillende manieren waarop je het verlies een plek kunt geven, dat noemen we rouwen. Dit doet iedereen op zijn eigen manier. Misschien heb je het gevoel dat je hier in je eentje voor staat en kan het een verademing zijn om eindelijk eens met iemand te kunnen praten. Iemand die zonder oordeel naar je luistert, iemand die je begrijpt en je bij dit proces helpt.