Trauma hoort bij het leven hoort; iedereen heeft iedereen wel situaties meegemaakt die een grote impact hadden. Wat maakt trauma dan toch relevant om te erkennen?
Jij of je omgeving heeft last
Als jij of je omgeving last hebben van het feit dat jouw trauma sporen heeft achtergelaten, is het raadzaam hierbij begeleiding te zoeken en te kijken wat er nodig is om dat wat achter je ligt ook werkelijk op een rustige plek te brengen. Dat je niet meer onwillekeurig reageert in situaties en weer vanuit verbinding met jezelf en anderen kunt kiezen welke respons past bij wat er werkelijk in dat moment gebeurt.
Hoe werken we met trauma?
Bij een traumatische gebeurtenis gaat het vaak ook om wat er niet was. Iemand die je beschermde, die de situatie kon voorkomen, die kon helpen waar dat nodig was. Soms maakt een getuige al een belangrijk verschil; dat je niet alleen was kan steunen zijn. Soms kan het de relatie tot was gebeurd is ook ongewikkeld maken, juist omdat er iemand bij was en het toch gebeurde.
Soms wil het verhaal van wat er gebeurd is, verteld worden, in andere gevallen gaat het over jezelf weer verbinden met je lijf en je gevoelens waar die verbinding verloren raakte. Er zijn verschillende interventies (of: methoden) die hierna beschreven worden. Bij sinteze werken we nooit alleen met die interventies; zij maken altijd deel uit van een integrale aanpak, in een relationele setting tussen jou en je therapeut of jongerencoach. Trauma ontstaat in relatie tot anderen en kan ook alleen op die manier weer helen.